RI en E opstellen voor uw bedrijf

Een ondernemer loopt risico’s, dat weet u als ondernemer als geen ander. Het product waarin u investeert moet aanslaan, uw klanten moeten betalen en er moet niet ingebroken worden in uw bedrijf. Dit zijn allemaal risico’s waar u rekening mee moet houden, dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Zolang alles goed gaat, verdient u er met uw personeel een aardige boterham mee.

Wilt u een RI en E opstellen voor uw bedrijf, bijvoorbeeld om de veiligheid voor uw afnemers en medewerkers te kunnen waarborgen? Wij brengen graag de risico’s in kaart, waarmee u te maken heeft tijdens het werken met de machines en apparaten binnen uw onderneming. We houden daarbij uiteraard rekening met de Europese richtlijnen die er gelden, net als de veiligheids- en gezondheidswetgeving op dit gebied. U dient veilig te ontwerpen en te leveren, dus een RI en E op te stellen waarbij alle mogelijke gevaren overzichtelijk in kaart worden gebracht.

Machines en arbeidsmiddelen: Richtlijnen

Als we een RI en E opstellen voor uw bedrijf zullen we ons onder andere houden aan de machinerichtlijn en de richtlijn arbeidsmiddelen, twee belangrijke Europese richtlijnen op dit gebied. Deze stellen eisen aan het ontwerp, de gebruikte materialen, de bediening, het onderhoud en de gebruiksaanwijzing van een machine, maar daarnaast ook aan de risico’s die de arbeidsmiddelen met zich meebrengen. Verder zorgen we ervoor dat we de mogelijke maatregelen in kaart brengen die er nodig zijn om veilig gebruik van de arbeidsmiddelen mogelijk te maken. We kunnen op die manier een volwaardige RI en E opstellen voor uw onderneming.

Een RI en E door HMPA

Als we een RI en E opstellen voor uw bedrijf houden we rekening met de gevaren die zich voor kunnen doen, bij het werken met uw machines. We rapporteren de gevarengrootte, de kans erop en de ernst van de verwonding en combineren dat met een risicoscore. Op basis van die score rapporteren we een vereist beveiligingsniveau. We vergelijken dat met de beveiligingsmaatregelen die reeds aanwezig zijn en komen op die manier eventueel tot een advies ter verbetering van uw beveiligingsmaatregelen. We kunnen op die manier een RI en E opstellen, waarbij we rekening houden met de diverse facetten die leiden tot een veilige situatie binnen uw onderneming.

Kent u alle bedrijfsrisico’s? Ook voor uw personeel en uw materieel?

Maar wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Of als een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt tijdens het werken? Of als er iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft gedaan of doet, of te veel werkt? Dan staat de productie stil, of moet u het met een persoon minder doen. Daar komen nog de kosten van verzuim en mogelijke reparaties bij. Bovendien brengt het uw goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijk wat risico’s die u en uw bedrijf lopen! Wanneer u een RI&E aanvraagt, verkleint u de kans op deze risico’s aanzienlijk en weet u precies wat u moet doen als een dergelijke situatie voorvalt. Als u kiest voor het aanvragen van een RI&E checklist voor bedrijven, kiest u voor zekerheid.

Bij Het HMPA kunt u terecht voor hulp bij de RI&E:

Met een RI&E zet u alle risico’s op een rij. Zo kunt u ze gericht aanpakken

U heeft vast wel eens gehoord van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel RI&E. Maar wat houdt een Risico- Inventarisatie en -Evaluatie eigenlijk precies in? Daar vertellen we u graag meer over. Een RI&E bestaat eigenlijk uit twee zaken: een LIJST met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in uw bedrijf en een PLAN VAN AANPAK voor het oplossen van deze risico’s. Aan de hand van deze RI&E checklist en het RI&E plan van aanpak kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. Dus ook het financiële risico. Investeringen in een gezonde- en veilige werkplek brengen een hoop voordelen met zich mee. Zo zal er minder sprake zijn van ziekteverzuim en zullen de medewerkerstevredenheid, productiviteit en bedrijfscontinuïteit toenemen.

Meer informatie over HMPA

Maar wat doet HMPA eigenlijk precies? HMPA stimuleert de ontwikkeling van de digitale branche RI&E-instrumenten door gratis tools beschikbaar te stellen voor verschillende branches. Bij HMPA kunt u terecht met al uw vragen en opmerkingen over alles wat maar te maken heeft met RI&E.

Alles wat u moet weten over de RI&E

Het aanvragen en opstellen van een RI&E kunt u met uw bedrijf gemakkelijk zelf doen. Op deze website vindt u alle informatie die u kan helpen om een RI&E te maken. Door dit boekje als leidraad te gebruiken en de stappen uit te voeren, zorgt u dat u alle benodigde zaken op orde heeft. Niet alleen omdat de overheid dit wil, maar natuurlijk vooral omdat u als werkgever niet wilt dat uw personeel iets overkomt. Heeft u nog vragen over het aanvragen en uitvoeren van een RI&E voor bedrijven of wilt u meer weten over de werkwijze van HMPA of wilt u iets anders weten? Neem dan contact op met HMPA en plan een kennismakingsgesprek in. We helpen u graag verder met Risico- Inventarisatie en -Evaluatie. Zorg voor een veilige- en gezonde werkplek en verklein de risico’s die op de loer liggen. Uw werknemers zullen u meer dan dankbaar zijn voor de investering.

Wilt u gebruik maken van een van onze andere diensten? Dan kunnen deze pagina’s wellicht interessant voor u zijn: CE certificatie, CE verklaring, CE keurmerkCE keuringRI&ERisicobeoordelingProspectieve risico analyseplanschaderisicoanalyseAtex 153Atex 114 of CE markering aanvragen

Neem contact op Bel ons nu