Praktische en werkbare oplossingen
CE certificering aanvragen?
Wanneer er een CE certificering op producten staat, geeft dat aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de EER, de Europese Economische Ruimte. CE is de afkorting van de Franse woorden Conformité Européenne. Daarmee wordt bedoeld: in overeenstemming met de Europese regels.
Benieuwd hoe u een CE certificering kunt aanvragen? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Begeleiding van A tot Z
Wat is een CE certificaat precies?
Het begrip CE certificering kent vele synoniemen. Zo wordt het ook wel CE-markering, CE keurmerk, CE normering of CE certificatie genoemd. ‘CE’ staat voor Conformité Européenne en is een merkteken dat aantoont dat een specifiek product voldoet aan de eisen van de Europese Unie. Deze eisen hebben met name betrekking op veiligheid voor consument en milieu en worden per productgroep vastgesteld door de EU.
Is een CE-markering verplicht?
Voor alle Europese bedrijven die zich bezighouden met de productie van verschillende producten is de CE-markering verplicht. Bij deze producten kunt u denken aan een eenvoudige afstandsbediening, een medisch hulpmiddel, een complexe machine of installatie. Zonder de CE certificering overtreedt u als bedrijf de wet en loopt u het risico op een boete of verdere vervolging. Een CE certificaat toont aan dat uw product voldoet aan de huidige Europese richtlijnen op het gebied van veiligheid en gebruik. Zie een CE certificering daarom als een garantie voor de veiligheid van uw product voor de gebruiker en uzelf.
Wilt u meer informatie over CE-regelgevingen? Neem dan een kijkje op de pagina van de Rijksoverheid voor uitgebreide details.
Specialist op het gebied van CE markering
Hoe kom ik aan een CE certificaat?
Om een CE certificaat te verkrijgen, moet u eerst vaststellen welke Europese richtlijnen en normen op uw product van toepassing zijn. Vervolgens stelt u een technische documentatie samen waarin u aantoont dat uw product aan deze eisen voldoet. Dit omvat testresultaten, risicobeoordelingen en gebruiksaanwijzingen. In sommige gevallen is een beoordeling door een externe keuringsinstantie nodig. Zodra alles in orde is, kunt u de CE-markering aanbrengen en een EU-conformiteitsverklaring opstellen. HMPA begeleidt u door dit hele proces, van eerste beoordeling tot certificering, om ervoor te zorgen dat uw product aan alle voorschriften voldoet en probleemloos op de Europese markt kan worden gebracht.
Wat kost het aanvragen van een CE certificaat?
De kosten voor het aanvragen van een CE certificaat hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type product en hoe ingewikkeld het certificeringstraject is. Eenvoudige producten zijn meestal goedkoper om te certificeren, terwijl complexere producten meer kosten met zich mee kunnen brengen. Ook de benodigde tests en documentatie spelen een rol. Soms is het nodig om externe keuringsinstanties in te schakelen, wat de kosten kan verhogen. HMPA biedt transparante tarieven en maakt graag een offerte op maat voor u. Neem contact met ons op voor een duidelijke kostenberekening en begeleiding bij het hele CE certificeringstraject.
De voordelen van CE certificering
Naast het feit dat een CE certificering verplicht is om de Europese markt te betreden, heeft het certificaat diverse voordelen. Een CE certificering:
- Garandeert vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie.
- Dient als paspoort voor het product.
- Is geen keurmerk of garantiebewijs.
- Voorkomt dat uw product zomaar kan worden afgewezen in EU-landen.
Voor welke producten is CE certificering vereist?
Momenteel heeft de EU voor meer dan 20 productgroepen richtlijnen vastgesteld. Denk hierbij aan producten zoals:
- Gastoestellen
- Pyrotechnische artikelen
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Bouwproducten
- Speelgoed
- Liften
- Mobiele telefoons
- Machines
- Meet- en weegapparatuur
- Medische hulpmiddelen
Is het voor uw productgroep niet verplicht een CE keuring te laten uitvoeren? Dan is het niet toegestaan om hier een CE markering op te plaatsen.
CE certificering aanvragen voor uw product
HMPA heeft veel kennis en jarenlange ervaring met CE certificatie werkzaamheden. Om up-to-date te blijven, volgen wij regelmatig relevante workshops en opleidingen. Ons werkgebied bestaat uit diverse bedrijven, waardoor we veel ervaring en kennis hebben met uiteenlopende sectoren. We bieden ondersteuning op maat met betrekking tot CE certificering. We onderzoeken welke producten of machines in aanmerking komen voor een CE certificatie en bieden een overzicht van de toepasselijke richtlijnen.
Daarnaast stellen we de benodigde verbeteringen vast om de CE-certificering te kunnen uitvoeren en zorgen we voor de vereisten van de documentatie van uw machine of product. Onderdeel van het CE markering traject is het uitvoeren van een gestructureerde risicoanalyse. HMPA begeleidt u door het hele traject dat leidt tot het officiële CE certificaat.
Meer weten? Vul het contactformulier in
Hulp gewenst bij CE certificering aanvragen?
Meer weten over de CE certificering? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar via 0575 – 474 610 of stuur ons een mail naar e-mail.
Wilt u gebruik maken van een van onze andere diensten? Dan zijn deze pagina’s wellicht interessant voor u: CE certificatie, CE-markering, CE verklaring, Risicoanalyse, RI&E, Risico beoordeling, Prospectieve risico analyse, planschade risico analyse, Atex 153, Atex 114, machineveiligheid of CE markering aanvragen
Veelgestelde vragen
Om te bevestigen dat aan alle van toepassing zijnde veiligheidseisen is voldaan, stelt de fabrikant een CE-verklaring op. Deze zogenoemde Verklaring van overeenstemming of Conformiteitsverklaring is daarmee een juridisch document. Het opstellen van deze verklaring is bij wet verplicht. Iedere richtlijn geeft aan wat op deze verklaring dient te staan.
De fabrikant van een product is zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen van een CE-markering. Het hele zo te noemen CE-project mag hij zelf uitvoeren. In geval hij de werkzaamheden wenst uit te besteden, zal een tarief voor de benodigde tijdsbesteding gerekend worden. Met de uitvoerende partij kan overlegd worden wat de te verwachte tijdsbesteding en hoeveelheid werk zal zijn.
Dat hangt ervan af of een of meerdere van toepassing richtlijnen zijnde dat vereisen. Voordat een product voor het eerst op de markt verschijnt, moet de fabrikant of distributeur eerst nagaan welke richtlijn(en) van toepassing is of zijn. Het kan zijn dat deze richtlijn(en) vereist of vereisen dat het product met CE wordt gemarkeerd. Maar, soms mag het niet eens. Het toch markeren is dan zelfs een economisch delict.