ATEX 153 | Voldoet u aan de richtlijn?

De ATEX 153 (richtlijn 1999/92/EG) is een Europese richtlijn dat organisaties verplicht werknemers bescherming te bieden tegen explosierisico’s op de werkvloer. Werkt uw onderneming met gassen, dampen, apparatuur en installaties die voor een explosieve omgeving zorgen? HMPA onderzoekt de risico’s en kijkt of u voldoet aan de richtlijn.

Wij verzorgen de risicoanalyse en keuring door heel Nederland. Op basis van onze bevindingen ontvangt u een rapport en wordt een explosieveiligheidsdocument (EVD) opgesteld. HMPA heeft veel ervaring met het onderzoeken van explosieveiligheid binnen organisaties.

ATEX 153 keuring van uw onderneming door HMPA

 • Jarenlange ervaring in het maken van risicoanalyses
 • Gespecialiseerd in risicobeoordeling, explosieveiligheid en CE-markering
 • Werkzaam door heel Nederland
 • Overzichtelijke rapportages
 • Meer veiligheid op de werkvloer
 • Voorkom boetes door naleving van de richtlijn
 • Praktische oplossingen
 • Ervaring met verschillende bedrijven

Wilt u advies over het voldoen aan de ATEX 153 richtlijn? Neem gerust contact op voor meer vrijblijvende informatie over onze dienstverlening. Bel naar 0573 – 402 569.

Waarvoor dient de ATEX 153 richtlijn?

De ATEX 153 richtlijnen (voorheen ATEX 137 genoemd), ook wel bekend als de ‘Arbo-ATEX’, zijn richtlijnen die door de EU zijn opgesteld. Waar de ATEX 114 richtlijn voor fabrikanten van explosieveilige apparaten en installaties bedoeld is, is de ATEX 153 richtlijn bedoeld voor gebruikers daarvan.

De Europese wetgeving ziet op minimumeisen die organisaties dienen door te voeren om de gezondheidsbescherming van hun werknemers te verbeteren, indien zij werkzaam zijn in een werkomgeving waar explosiegevaar heerst.

Een risicoanalyse van de explosieve atmosfeer

Ieder bedrijf dat in zijn bedrijfsvoering met gevaarlijke stoffen in een explosieve atmosfeer werkt dient aan de ATEX 153 richtlijnen te voldoen. Door middel van een gestructureerde aanpak dienen zij de veiligheid te bewerkstelligen.

Op basis van onze bevindingen wordt uw werkvloer ingedeeld in verschillende ATEX zones. Voor de indeling van een ATEX zone in een bepaalde klasse wordt gekeken naar het gas-, damp- of stofexplosiegevaar. De zones geven aan welke door de ATEX 114 richtlijn goedgekeurde apparaten mogen worden geplaatst. Hierdoor wordt het ontsteken van een explosieve atmosfeer voorkomen.

Om de veiligheid van uw afnemers en uw medewerkers te kunnen waarborgen, is het noodzakelijk inzicht te hebben in de risico’s die verbonden zijn met de machines en apparaten waarmee zij te maken hebben.

Risicoanalyse op basis van ATEX 153

Een explosieve atmosfeer zoals in de ATEX 137 richtlijnen is een omgeving waarin gewerkt worden met brandbare stoffen, gassen of brandbare vaste stoffen. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan alcohol, aceton, meel, veevoer of suiker.

Werkt u met dergelijke stoffen of gassen? Dan dient u een aantal stappen te doorlopen. HMPA adviseert en ondersteunt u hier graag bij.

 1. Stel een lijst op en inventariseer de stoffen, inclusief gevaren en gegevens;
 2. Deel uw werkvloer in op gevarenzones en houdt deze indeling up-to-date;
 3. Neem de juiste maatregelen om de veiligheid in deze zones te garanderen;
 4. Licht uw werknemers in over de gevaren en maatregelen;
 5. Stel een explosieveiligheidsdocument op;

Vergroot de veiligheid op uw werkvloer

HMPA is graag uw ondersteunende partner bij de naleving van de ATEX 153 richtlijn. Dit bevordert een gezonde en veilige werkvloer, wat goed is voor zowel de veiligheid, gezondheid als motivatie van uw medewerkers. Hierdoor wordt het risico op ziekte, verzuim of ongevallen minder.

Wij zijn erg deskundig en ervaren en zouden u dan ook graag adviseren en begeleiden bij de naleving van de richtlijnen. Door een keuring te laten uitvoeren voorkomt u torenhoge boetes die opgelegd worden als gevolg van de niet-naleving.

HMPA adviseert en begeleidt bedrijven op het gebied van machine-, product- en arbeidsveiligheid.

Laat een ATEX 153 keuring uitvoeren

Wilt u een boete voorkomen en aan de ATEX 153 richtlijnen voldoen? HMPA adviseert u daarover en ondersteunt u daarin. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze dienstverlening.

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar via 0573 – 402 569. Ook is het mogelijk om een bericht te sturen per e-mail of via het online contactformulier.

Neem contact op Bel ons nu