Praktische en werkbare oplossingen

Plan van aanpak risicoanalyse

Wilt u een risicoanalyse voor uw bedrijf opstellen om de veiligheid van uw medewerkers en klanten te waarborgen? HMPA helpt u de risico’s in kaart te brengen die komen kijken bij het gebruik van machines en apparaten. We volgen de Europese richtlijnen en de relevante veiligheidswetgeving. Het is belangrijk om veilig te ontwerpen en te leveren, daarom is een goed plan van aanpak essentieel om gevaren en praktische aanbevelingen helder te documenteren.

Een risicoanalyse is ook onderdeel van het CE-markering traject. Als u een CE-keurmerk wilt aanvragen, kan HMPA u helpen met het opstellen van een plan van aanpak risicoanalyse. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Neem contact op Bel direct

  • ✔ Jarenlange kennis en ervaring
  • ✔ Praktische werkbare oplossingen
  • ✔ Altijd up - to - date
  • ✔ Meest uiteenlopende bedrijven

Wat is een risicoanalyse?

Een risicoanalyse kijkt naar mogelijke gevaren die de veiligheid van medewerkers en klanten kunnen bedreigen. Het doel is om deze risico’s te identificeren en te beoordelen, zodat de kans op ongelukken of schade kleiner wordt. Tijdens de analyse bekijken we de soorten risico’s, hoe groot de impact is en hoe waarschijnlijk ze zijn. Met deze informatie kunnen we maatregelen voorstellen om de risico’s te verminderen, wat de veiligheid in uw organisatie verbetert en helpt om aan wet- en regelgeving te voldoen.

Wilt u meer weten over risicoanalyses? Bezoek dan het Arboportaal voor meer informatie over gezond en veilig werken.

CE-markering aanvragen

Specialist op het gebied van risicoanalyse

Richtlijnen machines en arbeidsmiddelen

Als we een plan van aanpak risicoanalyse maken voor uw bedrijf zullen we ons onder andere houden aan de machinerichtlijn en de richtlijn arbeidsmiddelen, twee belangrijke Europese richtlijnen op dit gebied. Deze richtlijnen stellen eisen aan het ontwerp, de bediening, de gebruikte materialen, het onderhoud en de gebruiksaanwijzing van een machine, maar ook zeker aan de risico’s die de arbeidsmiddelen met zich meebrengen. Daarnaast brengen we de mogelijke maatregelen in kaart die benodigd zijn om veilig gebruik van de arbeidsmiddelen mogelijk te maken. We kunnen op die manier een volwaardige risicobeoordeling maken voor uw onderneming en uw machineveiligheid weer garanderen.

Neem contact op Bel direct

Hoe stel ik een risicoanalyse op?

Een risicoanalyse stelt u op in enkele stappen. Begin met het in kaart brengen van de processen en activiteiten binnen uw organisatie. Kijk daarna naar mogelijke gevaren, zowel van binnen als van buiten. Beoordeel vervolgens elk risico op impact en waarschijnlijkheid om te bepalen welke het belangrijkst zijn. Na deze beoordeling kunt u maatregelen bedenken om de risico’s te verminderen, zoals het verbeteren van veiligheidsprocedures of het trainen van medewerkers. Vergeet niet om de risicoanalyse regelmatig te herzien, zodat deze up-to-date blijft met veranderingen in uw organisatie of wetgeving.

Voordelen van een plan van aanpak risicoanalyse

Een goed plan voor risicoanalyse biedt verschillende voordelen voor uw organisatie. Het stelt u in staat om risico’s vroegtijdig te herkennen en aan te pakken, wat helpt om problemen te voorkomen. Hierdoor verbetert de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers en klanten, wat leidt tot een aangenamere werkomgeving. Bovendien zorgt het ervoor dat u voldoet aan wettelijke eisen, zoals Europese richtlijnen, en verkleint het juridische en financiële risico’s. Dit alles versterkt ook het vertrouwen van klanten en partners, omdat het aantoont dat u serieus bezig bent met veiligheid.

Systematische aanpak van risicoanalyse

Bij het uitvoeren van een risicoanalyse plan van aanpak hanteert HMPA een vaste systematiek:

  • Grensbepaling: Wat hoort precies bij de te analyseren installatie? De bijbehorende componenten worden eenduidig benoemd.
  • Locatie omstandigheden: Onder welke (omgevings)omstandigheden dient de installatie te functioneren?
  • Blootgestelde personen: Welke personen met welke kenmerken komen met de installatie in aanraking? Op basis daarvan worden de voorkomende risico’s geanalyseerd.
  • Gevareninventarisatie: Wordt systematisch aan de hand van een checklist en in samenwerking met (een) aangewezen functionaris(sen) van de klant uitgevoerd.
  • Gevarenanalyse: Elk risico/gevaar wordt concreet beschreven, geanalyseerd op de kans op en de ernst van een verwonding en ingeschaald in de referentiematrix met beveiligingsniveaus.
  • Conclusies en aanbevelingen: Beoordeling vindt plaats in hoeverre gevaren adequaat zijn ondervangen; hierop zijn praktische aanbevelingen gebaseerd.

Wat kost het aanvragen van een plan van aanpak risico analyse

De kosten voor het aanvragen van een plan van aanpak risicoanalyse variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van uw organisatie, het aantal processen dat moet worden beoordeeld en de complexiteit van de werkzaamheden spelen hierbij een belangrijke rol. HMPA biedt maatwerkoplossingen, zodat we de kosten kunnen afstemmen op uw specifieke behoeften en situatie. Een goede risicoanalyse is een waardevolle investering, omdat het niet alleen de veiligheid van uw medewerkers en klanten bevordert, maar ook helpt om juridische problemen en boetes te voorkomen. Door vroegtijdig risico’s in kaart te brengen, kunt u kosten op de lange termijn besparen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, zodat we samen kunnen kijken naar de beste aanpak voor uw bedrijf.

Waarom HMPA de juiste keuze is

  • Uw producten voldoen aan de richtlijnen
  • Geen kans op boete of vervolging
  • De kosten wegen niet op tegen een boete
  • Aantoonbaar veilige producten
  • Heldere rapportage
  • Praktische oplossingen

Meer weten? Vul het contactformulier in

Geinteresseerd in wat wij doen?

Als u meer wilt weten over risicoanalyses, vul dan uw gegevens in en wij nemen vervolgens snel contact met u op. We komen vrijblijvend bij u langs om de producten of machines te bekijken. Vervolgens maken wij een offerte op maat. We bezoeken u vrijblijvend, omdat een offerte anders vaak gebaseerd is op aannames, waardoor u te veel betaalt. U kunt ons ook telefonisch bereiken op 0575 – 474 610 of stuur een e-mail naar info@hmpa.nl.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Wat is een plan van aanpak voor risicoanalyse?

Een plan van aanpak voor risicoanalyse is een gestructureerd document dat beschrijft hoe het risicobeoordelingsproces zal worden uitgevoerd. Het omvat de doelstellingen, scope, methodologie en planning voor het identificeren, analyseren en beoordelen van risico’s in een specifiek project of proces.

Waarom is een plan van aanpak voor risicoanalyse belangrijk?

Een plan van aanpak biedt een duidelijk en georganiseerd kader voor het uitvoeren van de risicoanalyse. Het helpt om alle betrokkenen op één lijn te krijgen, minimaliseert onzekerheid en zorgt voor een efficiënte en grondige risicobeoordeling.

Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het plan van aanpak?

Het opstellen van het plan van aanpak voor risicoanalyse is meestal de verantwoordelijkheid van een risicoanalist, veiligheidsexpert of projectmanager. Zij kunnen samenwerken met relevante belanghebbenden om de benodigde informatie te verzamelen.

Wat zijn de belangrijkste stappen bij het opstellen van een plan van aanpak voor risicoanalyse?

Belangrijke stappen bij het opstellen van het plan van aanpak zijn: het bepalen van het doel van de risicoanalyse, het identificeren van de te analyseren elementen, het kiezen van de geschikte risicoanalysetechnieken, het opstellen van een tijdschema, en het benoemen van verantwoordelijkheden voor het uitvoeren van de analyse.