Nieuwe regels voor machineveiligheid: wat betekent dit voor u?

De Europese regels op gebied van machineveiligheid gaan binnenkort op de schop. Dit heeft mogelijke gevolgen voor uw machines en bedrijfsvoering. Maar waarom worden de huidige regels aangepast en wat betekent dit voor u? In dit blogartikel zetten wij de belangrijkste zaken voor op een rij – zo weet u waar u aan toe bent en wat u kunt verwachten.

Waarom nieuwe regels nodig zijn

De eerder geldende regels en richtlijnen over machines binnen de Europese Unie werden in 2006 aangenomen en zijn in principe een derde versie van de in 1995 geïntroduceerde Machinerichtlijn. Inhoudelijke aanpassingen waren broodnodig door technologische vooruitgang (cybersecurity, AI en digitalisering) en omdat de huidige richtlijnen op sommige vlakken niet genoeg duidelijkheid gaven.

Verordening in plaats van richtlijn

Een van de grootste veranderingen heeft geen betrekking op de inhoud, maar op de vorm. Daar waar men vroeger sprak over een Machinerichtlijn, is er nu voor het eerst sprake van een zogenaamde ‘verordening’. Dit is vooral een praktische zaak. Europese richtlijnen moeten per individueel land worden omgezet naar nationale wetgeving, wat vaak zorgde voor onderlinge verschillen. Bij een verordening, die direct geldt in alle Europese Unie lidstaten, is hier geen sprake meer van.

Uitgelegd: de nieuwe regels voor bedrijven & ondernemers

Wat betekent de nieuwe regelgeving voor u? Belangrijk om te vermelden is dat in de verordening zowel nieuwe zaken als aanpassingen aan oude regels en richtlijnen staan.

1. Wijziging in gebruiksfase

Rondom de definitie van de term ‘wijziging in gebruiksfase’ bestaan al jaren discussies. De term krijgt in de verordening een duidelijk afgebakende definitie, waardoor onduidelijkheid (hopelijk) voorgoed tot de verleden tijd behoort.

2. Meer marktpartijen

Naast de ‘fabrikant’ en ‘gemachtigde’ behoren nu ook ‘importeur’ en ‘distributeur’ tot de officieel genoemde marktpartijen.

3. Gevaarlijke machines

De Europese Commissie is dankzij de verordening gemachtigd om zelf producten in de ‘gevaarlijke machines’ categorie te plaatsen.

4. Eisen op gebied van cybersecurity & AI

Voor het eerst zijn ook eisen op gebied van cybersecurity en kunstmatige intelligentie (AI) opgenomen in de regelgeving. Dit is dus nóg een zaak waar u rekening mee dient te houden.

5. Aanpassingen aan bestaande regelgeving

Ook zijn er aanpassingen gemaakt aan al bestaande regelgeving. Zo komt de uitzondering op de NoBo-plicht te vervallen, mogen gebruiksaanwijzingen nu ook in digitale vorm uitgereikt worden en zijn eisen op gebied van functionele veiligheid uitgebreid. De belangrijkste toevoeging hier is dat gebruikers voortaan zelf de veiligheidsfuncties moeten kunnen testen.

6. Meer weten? Lees de verordening zelf door!

Geïnteresseerd in de complete verordening? Deze vindt u op de website van de Europese Unie.

Nieuwe verordening machineveiligheid eind 2026 geldig

Betekent dit dat u direct alles om moet gooien? Gelukkig niet. De verordening is onlangs – op 10 mei 2023 – aangenomen door het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie. Dit betekent dat de verordening inmiddels in werking is getreden. Gelukkig is er sprake van een lange overgangstermijn – zo krijgen bedrijven en ondernemers de tijd en ruimte om de benodigde aanpassingen te maken. Deze termijn is in totaal 42 maanden geldig, ofwel 3,5 jaar. Dit betekent dat de nieuwe regels vanaf eind 2026 definitief in werking treden. Deze datum vereist niet direct actie, maar u doet er wel verstandig aan om te kijken of en wat voor ondersteuning u nodig heeft om te voldoen aan de nieuwe verordening.

Schakel ons in voor machineveiligheid bij uw bedrijf

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het voldoen aan de nieuwe regels op gebied van machineveiligheid? Of weet u überhaupt niet of u aan de nieuwe reglementen en voorschriften voldoet? In dat geval kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn namelijk dé experts op gebied van machineveiligheid en weten precies wat er nodig is om aan de nieuwe regels te voldoen. Zo weet u zeker dat het goed zit en neemt u uw verantwoordelijkheid als werkgever. Als werkgever bent u namelijk eindverantwoordelijk voor het waarborgen van de machineveiligheid en de veiligheid van uw mensen.

Contact opnemen doet u gemakkelijk door middel van ons contactformulier. Spreekt u ons liever direct over machineveiligheid of onze andere diensten, zoals een CE keurmerk aanvragen? Dan kunt u ons ook direct bellen op tel:+31575474610.

Neem contact op Bel ons nu